10 съвета за дълготрайна и щастлива връзка

10 съвета за дълготрайна и щастлива връзка

11 октомври 2019
  • Сподели:

Когато видите възрастна двойка, която се държи за ръце по улицата или се смее на пейката в парка, не чувствате ли топлота, щастие и любов в душата си? Или пък гледката ви кара да се запитате: „Защо някои хора успяват да запазят любовта си толкова дълго, а други – не?“

Любовта е цветна. Тя никога не се повтаря. Но какво можем да направим, за да поддържаме искрата жива възможно най-дълго? Какво по-различно правят щастливите двойки? Предлагаме ви 10 съвета за щастливa и дълготрайна връзка:

Лягайте си спокойни

Едно от главните правила на щастливите двойки е да не си лягат ядосани един на друг. Партньори, които имат брак от 50-60 години, са доказали с множество интервюта, че това не е просто поредното клише. Ако сте се скарали с половинката си точно преди да си легнете, без да сте разрешили проблема, това може да ви стане лош навик и да навреди на взаимоотношенията ви в дългосрочен план. Не е лоша идея да се сдобрявате преди лягане, защото караниците не определят връзката ви. А и какво е по-важно от мира и любовта?

Прегръдки и целувки

С узряването на всяка връзка, хората понякога забравят колко важни са малките жестове за духа на взаимоотношенията им. Много щастливи двойки споделят, че целувките и прегръдките правят чудеса. Те започват и завършват всеки ден с целувка. Това не само създава по-позитивно настроение, но и облекчава стреса и напрежението. Прегръдките и целувките доказано стимулират производството на хормона окситоцин, който създава усещане за интимност. Изненадвайки партньора си с прегръдка или целувка след тежък работен ден, определено ще направите деня му по-добър. Не забравяйте да споделяте интимните моменти, ако искате връзката ви да е здрава.

Споделяйте интересите си

Когато става въпрос за връзки, това, което най-много сближава хората, са общите им интереси. Затова е изключително важно да вършите заедно неща, които са приятни и на вас, и на партньора ви. Не е нужно да са някакви сложни дейности. Може и да са прости като гледането на телевизия или филм; може и да си приготвяте вечерята заедно. Търсенето на нови общи занимания също може да е много полезно за връзката ви.

Оценявайте партньора си

Щастливите двойки се съсредоточават върху позитивните аспекти от връзките си, а не върху пукнатините. Има толкова много хора, които, вместо да оценяват половинките си, предпочитат да посочват техните недостатъци. Този род поведение е от огромно значение за интимните взаимоотношения, защото същността на любовта се крие в приемането на любимия човек с всичките му несъвършенства.

Ритуали преди лягане

Много щастливи двойки имат навика да се отправят към спалнята заедно, независимо дали само единият ще спи, или и двамата. Авторът на The ADHD Effect on Marriage, Мелиса Орлов, твърди, че ритуалите преди лягане са много важни. Създавайки си „свещено време“ преди лягане, вие и партньорът ви можете да подсилите любовната си връзка и да станете по-интимни и открити един с друг.

Магията на малките жестове

Рано или късно, всеки от нас осъзнава, че малките неща в живота всъщност далеч не са толкова малки. Понякога и най-скромният жест може да направи някого много щастлив. Оставяйки мила бележка в кутията с обяд на партньора си, преди да го изпратите на работа, или приготвяйки вечерята, когато той е уморен, лесно ще спечелите неговата признателност. По този начин показвате любовта и загрижеността си към него, както и че бихте направили всичко, за да видите усмивката му.

Споделени чувства

За една стабилна връзка е от изключително значение двамата партньори да споделят истинските си чувства, вместо да ги крият. Нормално е да не постигате съгласие по всеки един въпрос, но е задължително да оценявате мнението на партньора си и да се опитвате да разберете неговото становище. Много двойки забравят колко важно всъщност е това и бързат да кажат на половинката си колко е глупаво да мисли по определен начин. Това отношение би могло сериозно да нарани любимия ви човек, да го накара да се затвори в себе си и да не иска повече да споделя емоциите и мненията си.

Доверие

Много връзки са се проваляли заради липсата на доверие между партньорите. Взаимното доверие е задължително за една щастлива връзка. Показвайки на партньора си, че го цените, подкрепяте и имате доверие в неговите умения, вие засилвате връзката помежду ви, особено в трудни моменти. Никога не забравяйте, че доверието стои в основата на силната и дълготрайна връзка.

Празнувайте успехите си

Показвайки на половинката си, че се гордеете с постиженията й, независимо колко малки са те, можете значително да заздравите връзката ви. По този начин й доказвате, че онова, което е важно за нея, е важно и за вас. Освен това е важно да давате на партньора си кураж по пътя към мечтите му.

Хумор

Знаете ли, че всяка година се провеждат семинари, чиято цел е да научат хората как да използва чувството си за хумор във връзките си? Причината за това е, че хуморът е важно средство, което поддържа връзката жива. Щастливите двойки знаят също, че е важно да са внимателни, защото прекомерният сарказъм би могъл да нарани чувствата на партньора им и да го направи несигурен. Хуморът трябва винаги да е съпроводен с уважение.

Източник: IHeartIntelligence.com